Hollókő látnivalók

Kevesen tudják, de Hollókő Magyarország egyetlen faluja, ami 1987 óta az UNESCO világörökség listáján szerepel. Nógrád megye közepén, a Cserhát dombjai ölelik körbe ezt a történelméről, néprajzi hagyományairól és természeti szépségeiről ismert helységet, ami Budapesttől mindössze egy órányi autóútra van.
Az építészetéről, ízes tájszólásáról, jellegzetes népviseletéről, palóc ételkülönlegességeiről és számos nevezetességéről ismertté vált zsákfalu alig négyszáz lelket számol, azonban megszámlálhatatlan vendég, közeli s távoli látogató érkezik a helyre évről évre, méltán, hiszen a Hollókő látnivalók és értékek mindenkit lenyűgöznek.

 

Ófalu – visszarepít a múltba


Hollókő látnivalóinak sorát természetesen a település mesekönyvbe illő Ófalujával nyitnánk, ami palóc építészeti stílusban épült. A hagyományok szerint a palóc családok több generáción keresztül egyetlen portára építkeztek. Ez azt jelentette, hogy az utcafrontra néző ház mögé újabbnál újabb épületeket húztak fel, mikor bővült a család. Itt a fiatalok – szokás szerint – nem kirepültek, hanem szüleik közelében maradtak.
Az Ófalu több mint félszáz védett épületet foglal magába, úgynevezett kontyolt nyeregtetős parasztházakat, amik egyik jellegzetessége a faragással díszített faoszlopos tornác (ámbitus).

 

Múzeumok – a régi korok szerelmeseinek


Három jelentős múzeumot kell megemlítenünk Hollókő látnivalóiról beszélvén, mégpedig a Falumúzeumot, a Postamúzeumot és a Várat. A Falumúzeum a 20. század eleji tipikus hollókői házbelsőt mutatja be, és realisztikusan idézi fel a paraszti élet hajdan volt használati tárgyait, szokásait. A Postamúzeumban betekintést nyerhetünk többek között a palócság postahálózatának fejlődésébe. A Vár a középkorba enged betekintést, konyhája, lovagterme, hálószobája, panoptikuma szemlélteti, hogyan is élhettek eleink az ódon falak között. Kiállítása a feltáráskor megtalált eszközöket mutatja be a kíváncsi látogatóknak.


Hollókői Tájvédelmi Körzet – a természet csodája


Hollókő azok számára is tartogat kikapcsolódási lehetőséget, akik szeretnének egy nagyot szippantani a térség friss levegőjéből. A Hollókői Tájvédelmi Körzetet 1977-ben hozták létre Nógrád megyében, a Központi-Cserhát vulkanikus tömbjének északi részén. Igen gazdag flórával és faunával rendelkezik. A Hollókő-patak völgye, a turistautak, tanösvények egyaránt csalogatóak lehetnek azok számára, akik nemcsak az épített környezet és hagyományőrzés iránt érdeklődnek, de szívesen időznének a szabadban is.

 

Fazekasház – a kézművesség igazi érték


Ha pedig hazavinnének magukkal egy csipet Hollókőt, érdemes betérni a Fazekasházba, ahol csodaszép kézműves termékek között válogathatnak. Díszkerámiákkal, használati tárgyakkal, népzenei kínálattal, kézműves foglalkozással várják az idelátogatókat. Így ha ajándékot venne, vagy egyszerűen csak nézelődne, itt feltétlenül jó helyen jár.

 

Hollókő látnivaló     Hollókő látnivalók     Hollókő látnivalói     Hollókő látnivalók tábla